пятница, 27 апреля 2012 г.

гра Го


Го ( вейцзі, бадук) - дуже цікава старовинна китайська гра. За складностю вона не поступається шахам. Гра з'явилась у Китаї понад 2 тисячі років назад.
За загальною кількістю гравців - це одна з самих розповсюджених настільних ігор у світі. Го входить до переліку п`яти базових дисціплин Всесвітніх інтелектуальних игор.
Го вважається і мистецтвом, і відносять до стретегічної науки. В Японії вона стала частиною традиційної культури і вважається як гра самураїв.

Грати в Го можна у любому віці та обирати різний рівень складності. Для урівнення можливостей супротивників існують "фори", тобто за партію можуть сідати гравці з різним рівнем підготовки.

Грають на дошці з решіткою горизонтальних й вертикальних ліній. Камені виставляються на перехрестя ліній. У класичному варіанті гра проводиться на дошці 19х19, для навчання й тренування використовують менші дошки: 13х13 та 9х9.
Гра починається на порожній дошці. Розпочинають чорні. Далі супротивники по черзі виставляють камені на незайняті перехрестя. Виставлений на дошку камінь не рухається, проте може бути знятий із дошки (захоплений у полон).
Камінь або група каменів знімаються з дошки тоді, коли всі сусідні з ними перехрестя по горизонталі й по вертикалі (даме) окуповані каменями іншого кольору.

В Україні Го досить популярне (як на мене - навіть більш популярне та поширене, ніж в Росії, тому має більшу підтримку з боку держав, що пропагандують цю гру). Українська Федерація Го (УФГО) за сприяння представництв Японії, Китаю та Кореї проводить змагання та турніри різної складності, а також Чемпіонати України з Го; найкращі гравці мають змогу брати участь у міжнародних змаганнях, і мають досить високі досягнення на міжнародному рівні. Дуже високі результати мають наші жінки.

В суботу/неділю в бібліотеці КПІ відбудуться змагання Чемпіонату України другої ліги з гри Го.


Не дивлячись на складність, почати займатися можна з дитячого віку. Клубів і гуртків, де можна опанувати цю гру досить багато: Палац Дитячої та юнацької творчості в Києві, масса гуртків для дорослих та дітей по місту та в багатьох містах України. Більшість гуртків - бкзкоштовні!

Приєднуйтесь до цієї гри, дізнайтеся її цікаву філософію!


Киевская Федерация Го
Клуб "Спутник" ул.Шота Руставели 22-Б, (044) 289-00-81
Секция Го ДЮСШ Дворца детей и юношества, пл. Славы (ст.м.Арсенальная) (044) 280-21-42
Курсы Го при Японском центре, библиотека КПИ, 4 этаж, (044) 241-68-66
Секция Го ДЮСШ№14, ул. Шолом-Алейхема 5-А, (044) 513-22-57, (044) 513-77-82

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Полезное

My-shop.ru: Школа выживанияШкола выживания, 2003 г. Макманнерс Х. Практическое руководство по приобретению навыков жизни на природе и выживания в самых сложных условиях. Книга содержит всю необходимую информацию для тех, кто решил отдохнуть от городской суеты и окунуться в дикую природу. А тем, кто попал в чрезвычайную ситуацию, книга поможет сохранить жизнь